Followers

Monday, June 8, 2009

Pantun Macam Besh je..

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar .

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke.

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan. .

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap

10 comments:

  1. aku suka pantun cik baba..tapi paling best pesta pantun Din beramboi kat radio 9..

    ReplyDelete
  2. hahaha...loli..lama x nmpak..???

    ReplyDelete
  3. hahaha..
    lawak jer...
    sian pantun2 tu..huhu...

    ReplyDelete
  4. tengku_fir..
    yup..utk segarkn minda anda..

    ReplyDelete
  5. mimie..
    kesian lg pade yg menjahanamkan pantun tue... hehehe

    ReplyDelete
  6. hakhahahahahahahahahahahahahaah~
    nak nk kn cobet ney!

    ReplyDelete
  7. hahahaha...
    mcm2 la korang nie...
    eny..betul2..^^
    bahasa jiwa bangsa!!hahahaha..

    ReplyDelete
  8. eny..tak baek cubit2..sakit la..huhuhu
    yeah..bahasa jiwa bangsa..??

    mimie...berusahalah bangsaku... lalala

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails